"LEPTERIJA - SOKOGRAD"

Sokobanja u svom okruženju ima mnogobrojna izletišta, od kojih je uređeno šesnaest i pogodna su za celodnevne porodične piknike i organizovane posete. Vrmdžansko jezero, Vrmdžanski grad, Markova pećina i vrelo Moravice, Sesalačka pećina, izletišta na Ozrenu i druga, su samo deo Bogom danih prirodnih lepota kojima je Sokobanja okružena. Izletište "Lepterija" je najpoznatije i najposećenije izletište u Sokobanji, tokom turističke sezone, a naročito za praznik rada,Prvi maj, kada se tradicionalno, u sopstvenoj režiji organizuje Prvomajski uranak. Od centra Sokobanje Lepterija je udaljena je oko 1,5 km i do nje se može doći iz nekoliko pravaca, a najatraktivniji je onaj koji vodi duž obala Moravice. Na izletištu Lepterija nalazi se apartmanski objekat sa restoranom i odmaralište Narodne banke Srbije i uređena plaža na levoj obali Moravice i parkovski kompleks za decu sa brojnim rekvizitima za zabavu od drveta. Posebnu atrakciju predstavlja lik Bogorodice sa Isusom u naručju, prirodno izobražen u steni, na desoj obali Moravice, a do ovog fenomena se lako dolazi, potrebno je samo da pređete drveni most preko reke. Nedaleko od izletišta nalazi se i novosagrađena crkva posvećena Rođenju Presvete Bogorodice, (21. septembar), podignuta na temeljima hrama iz 14. veka. Od Lepterije, istočno, kada se pođe prema drevnom "Sokogradu", nalazi se mnoštvo mesta za loženje vatre, odnosno za jednodnevni piknik i nekoliko omanjih pećina, do kojih se dolazi uređenim stazama. Na polovini puta do Sokograda, nalazi se izvor pitke vode "Rujnik", a njegova hladna voda pružiće okrepljujuće osveženje umornom i oznojenom izletniku.

Nizvodno od izletišta Lepterija, na desnoj obali Moravice, nalazi se restoran "Marko Polo - Pećina", gde se možete odmoriti i okrepiti, ako ste se zamorili od pešačenja. .

Ako ste odlučili da Sokobanja bude destinacija u kojoj ćete provesti deo godišnjeg odmora, tada svakako ne smete zaobići Lepteriju i njenu okolinu.